Frågor & svar – från anställda
Har jag tjänstepension?
Svar: Ja, Om företaget ett kollektivavtal eller hängavtal. Saknar företaget kollektivavtal eller hängavtal beror det på om du har tjänstepension. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller.
Varför dras engångsskatt på min lön?
Svar: Enligt Skatteverket skall ersättningar som inte avser en bestämd tidsperiod eller som inte betalas ut regelbundet beskattas efter engångstabell. Detta är inget som du som anställd kan välja bort eller ändra själv. Vad du kan göra är att begära jämkning hos Skatteverket, i tid innan utbetalning, om du kommer att få ett högre engångsbelopp utbetalt från din arbetsgivare.
Varför ska jag betala tillbaka bruttobeloppet på en felaktigt utbetald lön, så har det inte varit förut?
Svar: Det har att göra med att Skatteverket har bytt ut kontrolluppgifterna (KU10) till AGI (Arbetsgivardeklaration på individnivå). Detta innebär att din arbetsgivare varje månad redovisar in skatt, bruttolön och förmåner till ditt skattekonto. När skatten har redovisats till skattekontot under pågående beskattningsår kan den endast ändras genom omprövning från skattekontots ägare. Därför måste din arbetsgivare begära återbetalning av bruttobeloppet från dig och du i din tur får begära omprövning av skattebeslutet hos Skatteverket om du inte vill vänta till slutskattebeskedet.
Kan jag löneväxla och hur fungerar det?
Svar: Alla kan löneväxla, men man måste tänka på att när man löneväxlar sänker man sin bruttolön och det innebär i sin tur att tex de sociala förmånerna kan påverkas om bruttolönen efter löneväxling är lägre än nedan angivna gränser.
Maxgräns 1: 44 923 kr/månad efter löneväxling. Är den högsta pensionslönegrundande inkomst som man beräknar statlig pension på.
Maxgräns 2: 39 417 kr/månad efter löneväxling. Är den högsta föräldralönegrundande inkomst som man beräknar föräldrapenning på.
Maxgräns 3: 31 533 kr/månad efter löneväxling. Är den högsta sjukpenninggrundande inkomst som man beräknar sjukpenning på.
Maxgräns 4: 29 563 kr/månad efter löneväxling. Är den högsta inkomsten för tillfällig föräldrapenning och graviditetsersättning.
Löneväxling innebär att man byter ut en del av sin bruttolön (innan skatt) mot en premieavsättning till tjänstepension. Det är dock många saker man bör ta hänsyn till innan man börjar löneväxla. Finns det möjlighet att löneväxla i mitt tjänstepensionsavtal? Hur ska premierna redovisas, till vem mm. Andra saker relaterade till lönen är ex hur ska mitt semestertillägg beräknas. Innan eller efter löneväxlingen? Det är Viktigt att få det helt rätt vid löneväxling för både arbetstagare och arbetsgivare. Ingen ska förlora på det.
Måste jag som arbetstagare gå med på sänkt lön och arbetstid när min arbetsgivare korttids permitterar?
Svar: Är din arbetsplats ansluten till ett kollektivavtal där man förhandlat fram ett avtal gällande korttidspermittering så gäller den för alla medarbetare på arbetsplatsen, alltså inget som man som enskild anställd kan besluta om. Om man på arbetsplatsen är ansluten till mer än ett kollektivavtal kan villkoren skilja mellan dessa. Om arbetsplatsen inte är ansluten till något kollektivavtal så kan arbetsgivaren göra en överenskommelse med de anställda gällande korttidspermittering om minst 70% av de anställda går med på det och skriver under avtalet. Även här gäller nedsänkning av arbetstid och lön för samtliga anställda.
Vilka konsekvenser blir det på min lön när jag korttids permitteras?
Svar: När man förhandlar om korttidspermittering så beslutar man om en procentuell sänkning som skall gälla alla anställda på företaget eller kollektivavtalsanslutna. Det finns tre steg där man kan välja att sänka arbetstiden med 20,40 eller 60% och detta generera för dig som anställda en lönesänkning på 99, 96 eller 92,5 % så ett exempel, du som anställd har en månadslön på 35.000:- där det är beslutat om korttidspermittering på din arbetsplats med 40% dvs du arbetar istället för 40 timmar i veckan nu 24 timmar och din månadslön sänks till 33.600:-.
Denna ersättning täcker för bruttolöner upp till 44.000:-, för dig med inkomst över denna summa ansvarar eventuellt din arbetsgivare för överskjutande del.
Om behovet blir förändrat på arbetsplatsen och arbetsgivaren vill ändra på den beslutade procenten av kortidspermittering behövs ett nytt avtal, arbetsgivaren har alltid rätt att återgå till ordinarie arbetstid och ersättning.
Jag har fått kvarskatt, har min arbetsgivare betalt in för lite skatt under föregående år?
Svar: Arbetsgivaren är skyldig att betala in skatt enligt den kommunskattetabell där du som anställda är folkbokförd. Det som kan påverka så att man får kvarskatt är om man har flera arbetsgivare som alla drar enligt skattetabell, här måste man som anställd ta eget ansvar och informera arbetsgivaren så man kan göra ett frivilligt högre skatteavdrag varje månad. Andra saker som påverkar din slutskatt kan vara fonder, investeringssparkonto, bostadsuppskov eller fastighetsavgift/skatt. Detta är ju självklart inget som din arbetsgivare har uppgifter på så även här gäller eget ansvar att informera din arbetsgivare om att du vill göra ett frivilligt skatteavdrag eller ansöka om jämkningsbeslut hos skatteverket.
Ett tips är att kolla på sin lönespecifikation ,där skall det framgå utifrån vilken skattetabell din arbetsgivare drar skatt, vilken skattetabell du tillhör kontrollerar du enkelt själv via skatteverket https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/skattetabeller.4.18e1b10334ebe8bc80005221.html#!/start
Frågor & svar – från Arbetsgivare
Vad innebär det nya karensavdraget?
Svar: Karensavdraget ersätter den tidigare karensdagen, karensavdraget är detsamma oavsett när på dagen den anställda blir sjuk. Karensavdraget blir alltid 20% av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka , om den anställda blir sjuk efter halv arbetsdagen dras halva dagen i karens. Är sedan den anställda fortfarande sjuk nästa dag dras återstående del tills det blir ett helt karensavdrag.
Hur fungerar AGI ( arbetsgivardeklaration på individnivå)?
Svar: Lön, skatt och förmåner redovisas månadsvis på individnivå mot tidigare där varje arbetsgivare betalade in ett total belopp för samtliga anställda varje månad och först vid årets slut lämnat in kontrolluppgifter på individ nivå. Eftersom arbetsgivaren nu redovisar för varje anställd månadsvis så är det mycket viktigt att vara noggrann och redovisa rätt från början då det blivit svårare att rätta tex sent inlämnade uppgifter om förmåner eller löneskulder som uppstått vid ej anmäld frånvaro eller avslutad anställning.
Vilka personalvårdsförmåner kan jag erbjuda min personal?
Svar: För att förmånen skall räknas som personalvårdsförmån så skall den vara av mindre värde samt erbjudas alla i personalen. Denna förmån blir skattefri för den anställda och arbetsgivaren betalar inga arbetsgivaravgifter på denna summa. Exempel på personalvårdsförmåner är friskvårdsbidrag upp till 5000:- , kaffe och frukt samt enklare förtäring i samband med arbete samt trivselutflykter.
Skall anställda som varit föräldralediga en längre tid tas med i företagets årliga lönerevision?
Svar: Ja, i föräldraledighetslagen så finns särskilda bestämmelser som förbjuder en arbetsgivare att missgynna en anställd i samband med föräldraledighet. Föräldraledigheten får inte leda till sämre löneutveckling eller arbetsvillkor än vad den anställda hade före sin föräldraledighet. Då det kan vara svårt att bedöma den anställdas prestation inom företaget för att sätta en rättvis lönehöjning i samband med längre föräldraledighet skall arbetsgivaren förutsätta att den anställdas prestation varit på samma nivå som året innan.
Behöver vi upprätta en Rehabplan för en anställd som kommer att vara sjuk i mer än 30 dagar, vad gäller?
Svar: En Rehabplan behöver inte upprättas om den anställde antas återgå helt i arbete inom 60 dagar. Om den anställde däremot kommer att vara sjukskriven i mer än 60 dagar skall en Rehabplan upprättas senast dag 30 i sjukperioden. Obs! plan behöver ej upprättas i det fall den anställdes hälsotillstånd är sådant att det är uppenbart att en återgång inte är möjlig ens med rehabiliterande åtgärder.
Vad ska man ta med i beräkningen för timkostnader för anställda?
Svar: Vanligt är att man räknar lön, semesterersättning, pensions- och försäkringskostnader samt arbetsgivaravgifter. Schablonen brukar därför ligga mellan 1,50- 1,70 för anställda, beroende på semester- och pensionsavtal.
Vad gäller mig som arbetsgivare utan kollektivavtal när det gäller korttidspermittering?
Svar: Vid en och samma driftenhet (geografiskt räknat) kan du korttidspermittera din personal. Genom att skriva en överenskommelse om korttidspermittering enligt någon av de tre nivåerna 20 %, 40% eller 60% som gäller att minst 70 % av dina anställda skriver under. Obs! att samma nedsänkning av arbetstid och löneminskning gäller för samtliga medarbetare (även om de kvarvarande 30 % ej skriver under)
Jag har kollektivavtal hur ska jag gå till väga för att kunna kortidspermittera mina anställda?
Svar: Först måste du undersöka om det finns ett centralt avtal om korttidspermittering sedan måste du kalla till MBL och förhandla om ett lokalt avtal för samtliga anställda.
Om jag har deltidsanställda hur hanterar jag dessa vid korttidspermittering?
Svar: De sänks ner från sin sysselsättningsgrad på deltid med den nivå som anges i överenskommelsen.